Fatima als ICH-ambassador

15-11-2017

De Internationale Conferentie: Museums, Diversity and Intangible Cultural Heritage had als ondertitel "Hoe musea relevanter kunnen worden in een superdiverse samenleving"
Deze relevantie is vandaag de dag (nog) niet vanzelfsprekend maar tegelijkertijd is er een grote potentie aanwezig bij de gemeenschappen (met verschillende etnische achtergronden) die immaterieel erfgoed beoefenen, uitdragen en doorgeven aan de volgende generatie. Hoe kunnen Musea samenwerken met deze gemeenschappen om deze potentie te benutten en daarmee bij te dragen aan het borgen van het immaterieel erfgoed? Hoe kan aandacht voor immaterieel erfgoed een meerwaarde vormen voor musea? Welke kennis en welke vaardigheden zijn nodig om tot een geslaagde samenwerking te komen? Waar liggen behoeftes? Welke belemmeringen zijn er?
 
Tijdens de conferentie werden de kansen en uitdagingen van de samenwerking tussen immaterieel erfgoeddragers en musea onderzocht. De focus lag op (culturele) diversiteit. Immaterieel erfgoedprofessionals, museummedewerkers en erfgoeddragers exploreerden samen raakvlakken, snijpunten en allerlei mogelijke wisselwerkingen tussen immaterieel cultureel erfgoed en musea.
 
Fatima Oulad Thami was uitgenodigd voor deze Internationale Conferentie als ICH-ambassador. ICH staat voor Intangible Cultural Heritage. Met andere woorden ambassadeur van Immaterieel Cultureel Erfgoed. Als Henna Kunstenaar is deze term op haar lijf geschreven. De passie voor haar ambacht is een sterke drijfveer om deze kunstvorm op een veel breder vlak uit te dragen. Fatima Oulad Thami is zich zeer bewust van haar rol als ambassadeur en slaat daarmee een brug tussen verschillende werelden. In dit geval tussen de internationale academische museumwereld en de wereld van gepassioneerde kleurrijke erfgoedragers. Als bruggenbouwer voelt zij zich als een vis in het water.
Tijdens het middagprogramma gaf zij een presentatie van haar ambacht als immaterieel cultureel erfgoed. Daarbij deelde zij haar visie op samenwerking met Musea. Welke knelpunten zij daarin heeft ervaren en hoe dat in de toekomst anders zou kunnen. Vervolgens nam zij plaats in het panel "The practioner's voice". Samen met drie andere erfgoedragers; Rien Sprengers van Sint Maarten Viering in Utrecht, Wijnand Stomp van Anansi verhalen traditie en Dyonna Benett van Zomercarnaval Rotterdam, beantwoorde zij vragen die gesteld werden door aanwezige erfgoedprofessionals, experts, museummedewerkers, curatoren en directeuren
Tot slot nam Fatima deel aan de "working groups" waarin van gedachte werd gewisseld over het in kaart brengen van middelen, uitdagingen en mogelijkheden als het gaat om de benadering van culturele diversiteit door musea.
 
De conferentie maakt deel uit van een meerjarig internationaal project, het Intangible Cultural Heritage & Museums Project (IMP), waarin het Kenniscentrum Immaterieel ErfgoedNederland als partner optreedt. Tapis plein uit Belgie is de trekker. Naast Nederland zijn België, Zwitserland, Frankrijk en Italië in het project vertegenwoordigd. In elk van de landen zal in de komende vier jaar een conferentie over immaterieel erfgoed en musea plaatsvinden, steeds toegespitst op een specifiek thema. Nederland deed in Rotterdam de aftrap met het thema diversiteit.
Fatima Oulad Thami kijkt terug op een bijzondere dag waarin haar een podium is geboden om haar ambacht in de spotlight te zetten van de internationale museumwereld. Uiteraard heeft zij deze kans met beide (henna ) handen aangegrepen. Haar toekomstvisie is versterkt met inspiratie en nieuwe ideeën die zij tijdens de conferentie heeft opgedaan. Wordt vervolgd....;)
 
Hieronder een impressie van de Internationale Conferentie: Museums, Diversity and Intangible Cultural Heritage. De foto's zijn gemaakt door Vera Bos. Neem gerust een kijkje op haar website om haar indrukwekkende portfolio te bekijken.
 
 
   

 

 
 

< Terug


Webshop

Bezoek onze webshop en koop alle hennaproducten direct online.

Meer info >

Volg Hand of Fatima